Maijā vidējā elektroenerģijas cena pieauga visās Baltijas valstīs, vienlaikus atsevišķās stundās nokrītot zemāk par nulli

Tirgus

2024. gada maijā vidējā elektroenerģijas cena visās Baltijas valstīs palielinājās par 26%, vienlaikus Latvijā attiecībā pret 2023. gada maiju cena ir par 3% zemāka un atsevišķās stundās maijā bija negatīva. Cenu pieaugumu Baltijā izraisīja elektroenerģijas izstrādes samazinājums, kā arī ierobežojumi starpvalstu pārvades jaudās savienojuma Estlink-2 remontdarbu dēļ, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Maijā vērojams vidējās elektroenerģijas cenu pieaugums visās Baltijas valstīs, lai gan Somijā un Zviedrijas 4. zonā elektroenerģijas cenas turpināja samazināties. Latvijā un Lietuvā cena pieauga līdz 75,80 EUR/MWh, Igaunijā līdz 75,79 EUR/MWh, kamēr Somijā un Zviedrijas 4. zonā cenas samazinājās, attiecīgi līdz 35,19 EUR/MWh un 43,49 EUR/MWh.

Neraugoties uz vidējās elektroenerģijas cenas pieaugumu, Latvijas tirdzniecības apgabalā 36 stundas elektroenerģijas cenas bija zemākas par nulli, ko noteica augsta atjaunojamo energoresursu ražošana laikā, kad pieprasījums bija ievērojami samazinājies.

Salīdzinot kopējo mēneša importētās elektroenerģijas apjomu uz Baltijas valstīm ar iepriekšējo mēnesi, tas kopumā ir pieaudzis par 7%. Elektroenerģijas importa apjoms ir pieaudzis par 25,8% no Polijas un par 7,2% no Zviedrijas, savukārt samazinājies par 4,4% no Somijas.

AST sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats un apskata arhīvs kopš 2015. gada ir pieejams AST interneta vietnē https://www.ast.lv/lv/electricity-market-review.